Menu Sluiten

Dorpsbewoners Gendt fiksten ’t samen: verenigingsgebouw opgeknapt

(bron: Omroep Gelderland 11 september 2015)

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098585/Dorpsbewoners-Gendt-fiksten-t-samen-verenigingsgebouw-opgeknapt

GENDT – Samen hebben ze het geflikt; dorpsbewoners van Gendt knapten het monumentale verenigingsgebouw Providentia op en haalden 100.000 euro op voor de renovatie.

De laatste hand wordt nu aan de inrichting gelegd, komend weekend wordt het gebouw feestelijk geopend. Het gebouw stamt uit de Wederopbouw en is een tijd als kerk gebruikt.

De dakpannen vielen van het dak, de verf bladderde van de muren; het gebouw was er slecht aan toe. Maar de gemeente Lingewaard had niet genoeg geld om het verenigingsgebouw te kunnen opknappen.

Handen uit de mouwen

Leden van de drie vaste verenigingen van het gemeenschapshuis, de schutterij, de carnavalsvereniging en de harmonie, staken letterlijk hun handen uit de mouwen. Zij werkten mee aan het grondwerk en hebben geschilderd en schoongemaakt in Providentia.

Ook de kinderen van het dorp zetten zich in: met een sponsorloop door de basisscholen werd ook nog eens geld bij elkaar gebracht.

Lokaal brood en bier

De dorpsbewoners werden creatief en raakten flink aan het crowdsourcen. De bakker maakte een lokaal brood, de brouwer bracht geld op met een nieuw Gendts schuttersbiertje en de plaatselijke supermarkt verkocht speciale mokken met afbeeldingen van de omgeving.

Zo haalde de Gendtse bevolking en ondernemers een forse som geld binnen voor de grote opknapbeurt. Ook de provincie Gelderland, het Oranjefonds en het VSB Fonds leverden een bijdrage.

Zaterdag 12 september, in het weekend van de Open Monumentendagen, wordt Providentia Gendt feestelijk heropend om om 16.00 uur.