Menu Sluiten

Monumentenprijs Lingewaard voor stichting Providentia Gendt

(bron: Gemeentenieuws di 30 aug 2016)

GENDT – Stichting Providentia heeft de gemeentelijke Monumentenprijs 2016 van de gemeente Lingewaard ontvangen. De jaarlijkse prijs is toegekend voor de inzet om het gemeentelijk monument in eigen beheer te restaureren en te behouden voor sociaal en culturele activiteiten. Wethouder Theo Janssen heeft vorige week donderdag de prijs uitgereikt.

De uitreiking gebeurde op voordracht van de gemeentelijke adviescommissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit. Een unaniem besluit, zowel van het college als de adviescommissie, zo memoreerde de wethouder.

Zonder Willem Rasing bij naam te noemen heeft volgens Janssen Gendt het behoud van Providentia mede te danken aan deze voorzitter. Hij wist de juiste mensen te benaderen om Providentia te behouden. De wethouder gaf toe dat hij bij zijn aantreden in het college niet veel heil zag om geld in een vervallen gebouw te steken. De stichting wist het college te overtuigen van de haalbaarheid om het op te knappen.

Commissielid Herman Artz van Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit zegt desgevraagd dat de restauratie bijzonder goed is geslaagd. De kennismaking verliep volgens hem hectisch. Bij aanvang van de verbouwing sloeg de schrik om zijn hart toen de harmonie, schutterij en De Gentenarren zonder medeweten van de commissie aan het slopen gingen. Eind goed al goed. Volgens Artz zijn bijna alle eisen en wensen van de commissie gerealiseerd.

De prijs bestaat uit het kunstwerk ‘Happy Together in Providentia’ van beeldend kunstenaar Ineke Dimphi Claessens uit Huissen en een cheque van 500 euro.

Op voordracht van de leden van de Commissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit heeft het gemeentebestuur van Lingewaard op 25 augustus de Monumentenprijs 2016 toegekend aan de Stichting Providentia voor de renovatie van Providentia aan de Dorpsstraat te Gendt. Deze prijs die in 2011 is ingesteld, is bedoeld om personen of beheerders, die blijk hebben gegeven van bijzondere aandacht voor hun eigendom door middel van onderhoud, renovatie of restauratie aan zowel gebouw als tuin, te waarderen met een prijs.