Menu Sluiten

Nieuwsarchief

Providentia heeft een rijke historie. Graag delen wij het verleden met jou zodat het niet verloren gaat. Mocht jij nog leuke nieuwtjes hebben, van kranteartikel tot gewoon leuke foto’s van mooie momenten in en bij het Providentia, laat het ons weten. Wil dit met ons delen en mag het eventueel geplaatst worden op onze site, stuur dan snel een berichtje naar evenementen@providentiagendt.nl. Graag erbij zetten de bron, wat het betreft en natuurlijk een datum! Namens Providentia Gendt: DANK JE WEL!!


Theatergroep Het WEB oogst succes in Providentia Gendt

bron: Gemeentenieuws zo 15 mrt 2020)

GENDT – Het Cultureel Podium Gendt (CPG) had het voorrecht om de première van Temmen van het Beest te presenteren op zaterdag 7 maart in Providentia Gendt.

Theatergroep Het web heeft bewezen in voorgaande voorstellingen het publiek te boeien met hun voorstellingen en dat was in theater Providentia ook zeker het geval.

In deze bloedstollende thriller duikt Marjolein na een aanranding te hebben overleefd samen met haar twee beste vriendinnen Debbie en Patricia onder in een huisje in de duinen. Wanneer haar overvaller haar daar weet te vinden, besluit Marjolein terug te vechten en hem met meer dan gelijke munt terug te betalen.

In de zaal was de het muisstil en de spanning was onder het publiek duidelijk merkbaar. Er werd op scherpst van de snede geacteerd, het publiek keek geboeid toe. De vele enthousiaste reacties na de voorstelling waren vooral positief. Een vaste groep bezoekers wist Providentia al te vinden bij voorgaande voorstellingen.

Men had tevens de gelegenheid om na afloop in de gezellige foyer na te praten onder het genot van een drankje. Het blijkt eens te meer dat een avondje uit in Theater Providentia zeker de moeite waard is en een toneelvoorstelling als deze zeker voor herhaling vatbaar is. Het CPG hoopt in de toekomst weer mensen te mogen begroeten in de theaterzaal van Providentia.


Afscheid Willem Rasing als voorzitter Stichting Providentia

(bron: Groeten uit Gendt 13 juli 2019)


Cultureel Podium moet hart Gendt weer laten kloppen

(bron: degelderlander Colette Beckers 28-12-18)

GENDT – Providentia in Gendt verdient levendigheid, zeggen Sjaak Hendriksen, John Joosten en Marion Dummer. Daarom wordt nu het Cultureel Podium Gendt (C.P.G.) geïntroduceerd, de eerste avond is 19 januari met ‘Wes zingt Toon… alles was even mooi’. 

,,Providentia is het hart van het dorp. Het wordt gedragen door verenigingen en vrijwilligers, het cement van de samenleving. Dat moet blijven bestaan’’, zegt Joosten. 

Het Cultureel Podium moet vier keer per jaar gaan plaatsvinden. Regionale artiesten staan op de planken tijdens de avonden met muziek, cabaret of theater. Wes Leurs uit Elst bijt 19 januari het spits af. Hij zingt liedjes van Toon Hermans, onder begeleiding van een band.

Enthousiasmeren 

,,Mensen enthousiasmeren voor het Cultureel Podium is onze eerste taak, dat de kaartverkoop gaat lopen’’, zegt Hendriksen. ,,Artiesten willen natuurlijk graag hun werk doen voor een volle zaal.’’ Ook nieuwe ideeën en mensen die de commissie C.P.G. willen ondersteunen zijn welkom. ,,We kunnen dit niet alleen.’’ 

De commissie wil naast gevestigde artiesten ook jong talent een podium bieden. ,,Ik denk bijvoorbeeld aan iets als het Leids Cabaret Festival. Daar komen leuke jonge mensen. Uit die put moet je het halen. Tot uiteindelijk Youp van ’t Hek hier gratis komt optreden, want ook buiten de regio willen we artiesten trekken’’, zegt Hendriksen lachend.

,,We willen jong en oud ook graag verbinden’’, vult Joosten aan. ,,Dit is een dorp met vergrijzing, we willen de jeugd erbij houden.’’

Bakermat van cultuur 

De hoofdgebruikers van Providentia, dat vier jaar geleden grondig werd gerenoveerd, zijn de plaatselijke schutterij, harmonie en de carnavalsvereniging. ,,Zij houden hier concerten, pronkzittingen’’, vertelt Dummer. ,,Ook scholen maken regelmatig gebruik van de zaal, de ouderenvereniging, de historische kring, en er is het eetcafé.’’ 

Joosten: ,,Gendt was vroeger echt een bakermat van cultuur. Het is even stil geweest, maar de krachten zijn samengekomen. Providentia is niet in handen gevallen van een projectontwikkelaar maar gebleven, en daar zijn we trots op. Nu willen we de oude tijd nieuw leven inblazen. Te beginnen met een hele leuke, gezellige avond, met Wes Leurs.’’

Kaartjes voor de avond kosten 15 euro,  en zijn te koop bij Providentia, The Readshop Viergever, Spar Witjes, Boekhandel de Toren van Bemmel en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg. Aanvang om 20.00 uur.


Wie wordt de nieuwe Prins van Gendt?

(bron: Gemeentenieuws di 7 nov 2017)

GENDT – Zaterdag 11 november is het zover. Het carnavalsseizoen staat te beginnen. Nog eenmaal zullen Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Danielle hun opwachting maken in zaal Providentia als Prinsenpaar van De Gentenarren.

Het prinsenbal, nog eenmaal een dansje, nog een paar liedjes, en dan is het tijd om plaats te maken. Want: de grote vraag van de avond is: Wie wordt de nieuwe Prins van Gendt?

De prinsencommissie van de Gentenarren heeft zijn uiterste best gedaan om ook voor de komende twee jaar weer een prachtig, enthousiast paar te vinden om de functie van Prins Carnaval van Gendt te vervullen. En daar zijn zij volgens zeggen goed in geslaagd. Bent u ook zo benieuwd? Kom dan naar Providentia op zaterdag 11 november. Het belooft een volle Providentia te worden. Maar zeker ook een gezellige en spannende avond! Iedereen is welkom vanaf 19.45 uur in Providentia. De entree is gratis.


Schuttersdienst in Providentia

(bron: de Berichten, 30 januari 2017)


Monumentenprijs Lingewaard voor stichting Providentia Gendt

(bron: Gemeentenieuws di 30 aug 2016)

GENDT – Stichting Providentia heeft de gemeentelijke Monumentenprijs 2016 van de gemeente Lingewaard ontvangen. De jaarlijkse prijs is toegekend voor de inzet om het gemeentelijk monument in eigen beheer te restaureren en te behouden voor sociaal en culturele activiteiten. Wethouder Theo Janssen heeft vorige week donderdag de prijs uitgereikt.

De uitreiking gebeurde op voordracht van de gemeentelijke adviescommissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit. Een unaniem besluit, zowel van het college als de adviescommissie, zo memoreerde de wethouder.

Zonder Willem Rasing bij naam te noemen heeft volgens Janssen Gendt het behoud van Providentia mede te danken aan deze voorzitter. Hij wist de juiste mensen te benaderen om Providentia te behouden. De wethouder gaf toe dat hij bij zijn aantreden in het college niet veel heil zag om geld in een vervallen gebouw te steken. De stichting wist het college te overtuigen van de haalbaarheid om het op te knappen.

Commissielid Herman Artz van Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit zegt desgevraagd dat de restauratie bijzonder goed is geslaagd. De kennismaking verliep volgens hem hectisch. Bij aanvang van de verbouwing sloeg de schrik om zijn hart toen de harmonie, schutterij en De Gentenarren zonder medeweten van de commissie aan het slopen gingen. Eind goed al goed. Volgens Artz zijn bijna alle eisen en wensen van de commissie gerealiseerd.

De prijs bestaat uit het kunstwerk ‘Happy Together in Providentia’ van beeldend kunstenaar Ineke Dimphi Claessens uit Huissen en een cheque van 500 euro.

Op voordracht van de leden van de Commissie Erfgoed en Ruimtelijke Kwaliteit heeft het gemeentebestuur van Lingewaard op 25 augustus de Monumentenprijs 2016 toegekend aan de Stichting Providentia voor de renovatie van Providentia aan de Dorpsstraat te Gendt. Deze prijs die in 2011 is ingesteld, is bedoeld om personen of beheerders, die blijk hebben gegeven van bijzondere aandacht voor hun eigendom door middel van onderhoud, renovatie of restauratie aan zowel gebouw als tuin, te waarderen met een prijs.


Jeugdburgemeester opent Providentia Gendt

(bron: gemeentenieuws 22 sep 2015)

GENDT – Onder enorme publieke belangstelling van genodigden en Gendtse bevolking heeft de jeugdburgemeester van Lingewaard Gijs Teunissen Providentia in Gendt geopend.

Het feit dat burgemeester Marianne Schuurmans was verhinderd werd op deze manier goed opgevangen door Gijs en paste naadloos in het beleid van het stichtingsbestuur dat Providentia een gebouw is dat bestemd en bestendigd is voor de toekomst. De toekomst van Gendt was dan ook ruimschoots vertegenwoordigd door de jeugdleden van de drie kerngebruikers.

In zijn openingswoord dankte stichtingsvoorzitter Willem Rasing alle betrokken aannemers, onderaannemers en leveranciers voor hun bijdrage die zij geleverd hadden in de afgelopen negen maanden van de bouw. Ook had hij veel waardering voor de sponsoren maar bovenal voor de Gendtse bevolking die en bedrag van 100.000 euro bijeen gebracht heeft voor de renovatie van Providentia. Ook wethouder Helga Witjes was vol lof over de samenwerking in Gendt. Een pluim ging naar de kleingebruikers, harmonie, carnavalsvereniging De Gentenarren en schutterij over de samenwerking in de afgelopen 2,5 jaar. De wethouder wees er echter wel in haar speech op dat die samenwerking ook in de toekomst gewaarborgd diende te blijven.

Vervolgens werd onder de klanken schuttersgilde Sint-Sebastianus en harmonie Sint-Caecilia en zang van De Gentkwekers het Gendts gevoel bezongen en opende burgemeester Bas Teunissen middels een gongslag en het openen van de deur onder luid applaus Providentia. Providentia werd niet zonder reden afgelopen weekend geopend. Providentia een gemeentelijk monument was namelijk ook gedurende het monumenten weekend te bezichtigen. Er maakten ongeveer 1300 bezoekers gebruik van de mogelijkheid om Providentia te bezoeken en van onder tot boven door te lopen. Gendt is een voorziening rijker en om met de woorden van wethouder Witjes te spreken verlost van een vreselijke puist en voorzien van een fonkelende parel.


Heropening Providentia Gendt

(Bron: Sebastianus Gendt, 16 sep. 2015)


Providentia geopend!

(Bron: Goen Links 13 september 2015)

Tijdens de vorige raadsperiode is afgesproken dat er geld vrijgemaakt zou worden voor drie multifunctionele centra. En Gendt heeft dat, met heel veel eigen inbreng, als eerste voor elkaar gekregen. 

GroenLinks was aanwezig bij de opening van het nieuwe Providentia en feliciteert het bestuur van harte met dit resultaat. Maar eigenlijk gaan de felicitaties naar de hele Gendtse gemeenschap die zich met acties en hulp hebben ingezet voor de mooiste zaal van Lingewaard. Waarin een klein dorp groot kan zijn!


Opening Providentia

(bron: Omroep Lingerwaard 12 september 2015)


Dorpsbewoners Gendt fiksten ‘t samen: verenigingsgebouw opgeknapt

(bron: Omroep Gelderland 11 september 2015)

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2098585/Dorpsbewoners-Gendt-fiksten-t-samen-verenigingsgebouw-opgeknapt

GENDT – Samen hebben ze het geflikt; dorpsbewoners van Gendt knapten het monumentale verenigingsgebouw Providentia op en haalden 100.000 euro op voor de renovatie.

De laatste hand wordt nu aan de inrichting gelegd, komend weekend wordt het gebouw feestelijk geopend. Het gebouw stamt uit de Wederopbouw en is een tijd als kerk gebruikt.

De dakpannen vielen van het dak, de verf bladderde van de muren; het gebouw was er slecht aan toe. Maar de gemeente Lingewaard had niet genoeg geld om het verenigingsgebouw te kunnen opknappen.

Handen uit de mouwen

Leden van de drie vaste verenigingen van het gemeenschapshuis, de schutterij, de carnavalsvereniging en de harmonie, staken letterlijk hun handen uit de mouwen. Zij werkten mee aan het grondwerk en hebben geschilderd en schoongemaakt in Providentia.

Ook de kinderen van het dorp zetten zich in: met een sponsorloop door de basisscholen werd ook nog eens geld bij elkaar gebracht.

Lokaal brood en bier

De dorpsbewoners werden creatief en raakten flink aan het crowdsourcen. De bakker maakte een lokaal brood, de brouwer bracht geld op met een nieuw Gendts schuttersbiertje en de plaatselijke supermarkt verkocht speciale mokken met afbeeldingen van de omgeving.

Zo haalde de Gendtse bevolking en ondernemers een forse som geld binnen voor de grote opknapbeurt. Ook de provincie Gelderland, het Oranjefonds en het VSB Fonds leverden een bijdrage.

Zaterdag 12 september, in het weekend van de Open Monumentendagen, wordt Providentia Gendt feestelijk heropend om om 16.00 uur.


Kaartverkoop Herenzitting Gendt van start

(bron: Gemeentenieuws za 5 sep 2015)  

GENDT – Op zondag 22 november wordt de dertiende herenzitting in Gendt gehouden in het totaal gerenoveerde Providentia. De verbouwing loopt nu ten einde, dit imposante gebouw zal passen in het beeld van de Herenzitting. Een pand met allure, dat op 12 september feestelijk geopend zal worden.

“In navolging op de berichtgeving ‘Een nieuw jasje’ kunnen we nu definitief zeggen dat de kaartverkoop voor de dertiende herenzitting van start gaat.

Op 22 november zal tijdens de 13-de Herenzitting weer een keur aan artiesten voorgeschoteld worden. Zoals gebruikelijk staan ‘Lach, Dans en Zang’ centraal. De herenzitting Gendt is een herenzitting met een knipoog, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze komen in een net pak, het liefst in een smoking. Elk jaar staat er ook een motto centraal. Een motto waaromheen de artiesten zullen acteren. Dit jaar zal dat zijn ‘Hoe lang houdt u het vol?’ doelend op het geweldige programma wat u voorgeschoteld zal worden.


Open Monumentendagen in Providentia Gendt

(bron: Gemeentenieuws di 1 sep 2015)

GENDT – Bij de Open Monumentendagen 12 en 13 september zijn binnen in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt historische foto’s van dit oude gebouw te zien, verzameld door de Historische Kring Gente. De feestelijke heropening van Providentia vindt zaterdag 12 september plaats om 16.00 uur.

Het is een waar kunststukje geweest om Providentia, de noodkerk van net na de oorlog, weer in oude glorie te herstellen. Nadat een nieuwe katholieke kerk in 1952 aan de Nijmeegsestraat was verrezen, is Providentia verenigingsgebouw geworden. Decennia lang vierde men er onder andere Carnaval en menig Gendtenaar leerde er de eerste danspassen. Toen de gemeente het begin deze eeuw in bezit kreeg, is er gepoogd allerlei subsidiepotjes aan te boren om de dringend noodzakelijke renovatie tot een zogenoemd kulturhus mogelijk te maken. Inmiddels trokken carnavalsvereniging De Gentenarren, schutterij en harmonie erin en pleegden wat voorlopig onderhoud. Sinds begin dit jaar is Providentia van de gemeente overgegaan in handen van de Stichting Providentia en is er onder voorzitterschap van Willem Rasing, ook voorzitter van de Historische Kring Gente, schot in het herstel gekomen.

Het resultaat is nu een feit. Het nieuwe Providentia is zeker een bezoek waard. Op de Open Monumentendagen waarvan het thema heel toepasselijk dit jaar Kunst en Ambacht is, kan men zaterdag vanaf 16.00 tot 20.00 uur en zondag vanaf 10.00 tot 18.00 uur bekijken hoe de renovatie van dit gebouw uitgepakt heeft. Gendt is weer een mooi verenigingsgebouw rijker.

Overal in den lande zijn overigens op deze dagen weer allerlei gebouwen gratis te bekijken.


Providentia – de renovatie

(Bron: Providentia 5.8.15)


Providentia – de renovatie

(bron: Providentia 15.6.15)


Video: Dag van de bouw bij Providentia in Gendt…

(Bron: Omroep Lingewaard 14 juni 2015)

Tijdens de 10e nationale dag van de bouw op 13 juni 2015 liet de bedrijfstak zien waartoe zij in staat is. Zo kon men in Gendt met eigen ogen zien hoever de renovatie van het verenigingsgebouw Providentia is gevorderd.

Ook Omroep Lingewaard maakte gebruik van deze unieke mogelijkheid eens achter de bouwhekken in de keuken van de aannemers te kijken.


Dag van de bouw bij Providentia in Gendt

(Bron: Omroep Lingewaard 12 juni 2015)

Tijdens de 10e nationale dag van de bouw laat de bedrijfstak zien waartoe zij in staat is. Zo geven de Gendtse bouwers Nienhaus en Spoeltmanbouw, u de kans om met eigen ogen te zien hoever zij zijn met de renovatie van het verenigingsgebouw Providentia. De verbouwing gaat voortvarend. Na het slopen is begonnen met de afbouw fase. Dit betekent dat u een indruk krijgt van de nieuwe indeling en de wijze waarop de diverse ruimtes worden afgewerkt.

Hierdoor krijgt u een impressie van het eindresultaat zoals dit in september aan de stichting Providentia zal worden opgeleverd.

Bent u nieuwsgierig geworden? Schroom niet en maak gebruik van deze unieke mogelijkheid eens achter de bouwhekken in de keuken van de aannemers te kijken.

U bent van harte welkom, de koffie staat klaar van 12:00 tot 16:00 uur!


8533 euro voor Providentia

(bron: Lingewaard Nieuws.nl 27 mei 2015)

Foto: Stichting Providentia

GENDT – “Supertrots zijn wij met de opbrengst van 8533 euro voor Providentia!

Wij willen alle kinderen uit Gendt, IKC De Vonkenmorgen, IKC De Tichelaar, de sponsors en vrijwilligers bedanken voor hun inzet tijdens deze sponsorloop. Hiermee hebben de jongere inwoners van Gendt, onze toekomst, zeker hun steentje bijgedragen aan de realisatie van ons nieuwe Providentia”. Aldus de sponsorcommissie van stichting Providentia.


Providentia – de renovatie

(bron: providentia 12 mei 2015)


Providentia – de renovatie

(bron; providentia 20.3.15)


Hoe gaat Providentia er straks uitzien?

(bron: Lingewaard nieuws.nl 07 maart 2015)

Foto: Joosten Architecten

GENDT – De aannemers Spoeltman en Nienhaus zijn in januari begonnen met de verbouw van Providentia. Hoe komt het er echter uit te zien als de verbouwing, naar verwachting in september 2015, afgerond is?

Martijn Reulink van Joosten Architecten heeft de onderstaande onderstaande impressie samengesteld.

providentia bouw 1
providentia bouw 2
providentia bouw 3
providentia bouw 4
providentia bouw 5
providentia bouw 7
providentia bouw 8

Bezichtiging

De bouwplaats zal op zaterdag 13 juni deelnemen aan de Dag van de Bouw, op deze dag kunnen belangstellenden onder toezicht worden rondgeleid.


VSB Fonds doneert €45.000 voor Providentia Gendt

(Bron: Omroep Lingewaard 16 januari 2015)

Een donatie van €45.000 van het VSB Fonds voor het bestuur van stichting Providentia. Het VSB fonds dat ontmoeten en bereikbaarheid centraal stelt heeft het met de donatie mogelijk gemaakt om ook de toegankelijkheid en bereikbaarheid van Providentia verder te verbeteren. De donatie zal namelijk besteed worden aan een lift die de verdieping van Providentia voor iedereen toegankelijk maakt. Tevens zal een deel van de inrichting van de foyer hiervan gefinancieert kunnen worden.

Het VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft zich persoonlijk te ontwikkelen. VSB is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij, Kunst & Cultuur en Beurzen. Zij steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.

Met deze donatie is de investering voor de verbouwing voltooid. Wat het bestuur nu nog rest is de financiële middelen bij elkaar te krijgen voor de inrichting, stoffering, meubilair etc. Dit is geen kleine opdracht maar met alle initiatieven die momenteel worden ontplooid is de verwachting dat ook de inrichting in zijn geheel vernieuwd kan worden. Uw hulp is daarbij natuurlijk onontbeerlijk.


Providentia – de renovatie

(bron: Providentia 5.2.15)


Providentia – de renovatie

(bron: Providentia 29.12.14)


Benefiet kerstconcert Providentia Gendt

(bron: deberichten 17 december 2014)


Benefiet Kerstconcert Providentia Gendt

(Bron: Lingewaard Nieuws.nl 17 nov 2014)

GENDT – Op zondag 14 december om 14.00 uur organiseren de Samenwerkende Verenigingen uit Gendt een benefiet Kerstconcert  in de Heilige Martinuskerk.

Al maanden zijn de muzikanten van de Harmonie, de Schutterij en het koor Lef samen aan het repeteren om een prachtig concert ten gehore te brengen voor de Gendtse bevolking.  Het repetoir is zeer divers en geschikt  voor jong en oud.

Het concert is een mooi, muzikaal begin van de naderde kerstdagen. 

En de opbrengst komt geheel ten goede aan de verbouwing van het Providentiagebouw. 

De kaarten kosten 5 euro en  zijn te koop bij AH Gendt, Bakkerij Milder en WijnZinnig.


Politieke markt over plan voor Kulturhus Gendt

(bron: degelderlander 6 oktober 2010)

HUISSEN – Inwoners van Gendt, raadsleden, de wethouder en anderen kunnen op de politieke markt op 28 oktober (red. 2010) met elkaar van gedachten wisselen over het alternatieve plan voor het Kulturhus in Gendt.


De eerste publicatie dateer van 27 november 1895!