Menu Sluiten

Open Monumentendagen in Providentia Gendt

(bron: Gemeentenieuws di 1 sep 2015)

GENDT – Bij de Open Monumentendagen 12 en 13 september zijn binnen in Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt historische foto’s van dit oude gebouw te zien, verzameld door de Historische Kring Gente. De feestelijke heropening van Providentia vindt zaterdag 12 september plaats om 16.00 uur.

Het is een waar kunststukje geweest om Providentia, de noodkerk van net na de oorlog, weer in oude glorie te herstellen. Nadat een nieuwe katholieke kerk in 1952 aan de Nijmeegsestraat was verrezen, is Providentia verenigingsgebouw geworden. Decennia lang vierde men er onder andere Carnaval en menig Gendtenaar leerde er de eerste danspassen. Toen de gemeente het begin deze eeuw in bezit kreeg, is er gepoogd allerlei subsidiepotjes aan te boren om de dringend noodzakelijke renovatie tot een zogenoemd kulturhus mogelijk te maken. Inmiddels trokken carnavalsvereniging De Gentenarren, schutterij en harmonie erin en pleegden wat voorlopig onderhoud. Sinds begin dit jaar is Providentia van de gemeente overgegaan in handen van de Stichting Providentia en is er onder voorzitterschap van Willem Rasing, ook voorzitter van de Historische Kring Gente, schot in het herstel gekomen.

Het resultaat is nu een feit. Het nieuwe Providentia is zeker een bezoek waard. Op de Open Monumentendagen waarvan het thema heel toepasselijk dit jaar Kunst en Ambacht is, kan men zaterdag vanaf 16.00 tot 20.00 uur en zondag vanaf 10.00 tot 18.00 uur bekijken hoe de renovatie van dit gebouw uitgepakt heeft. Gendt is weer een mooi verenigingsgebouw rijker.

Overal in den lande zijn overigens op deze dagen weer allerlei gebouwen gratis te bekijken.